De meeste huizenkopers zullen niet verbaasd zijn dat gloednieuwe huizen bijna altijd duurder zijn dan bestaande huizen. Nieuwe huizen zijn immers nieuw en bestaande huizen zijn gebruikt.
Maar wat krijgen kopers precies als ze een nieuwbouwhuis kopen - en is het dat waard?
Brian Hoffman, een derde generatie eigenaar van Red Seal Homes in Northbrook, Ill., zegt dat kopers van nieuwe huizen meer krijgen dan alleen een nieuw huis. Bij een nieuw huis hoort:
- De mogelijkheid om de afwerkingen, inrichting en aankleding te kiezen die kopers willen;
- Een "wittebroodsweken"-periode waarin alles in huis gloednieuw is;
- Een bouwgarantie voor de afwerking, systemen en structuur van het huis;
- Geavanceerde architectuur en design;
- De nieuwste domotica;
- Energie-efficiënte verwarming, ventilatie en koeling en
- Energiezuinige huishoudelijke apparaten.
De domotica-component is vooral wenselijk omdat het moeilijk en duur kan zijn om dit soort systemen toe te voegen aan een bestaand huis.
"Het is tegenwoordig gebruikelijk (voor de bouwer) om een soort hub te installeren om gegevens, kabel, telefoon en beveiliging te regelen," zegt Hoffman. "Het wordt allemaal bedraad via één centrale hub, dus het is veel eenvoudiger om delen van het huis met elkaar te laten samenwerken."
Een ander belangrijk voordeel is dat bouwers "grote vooruitgang hebben geboekt in het verkrijgen van de meest bruikbare vierkante meters" in nieuw gebouwde huizen, zegt Ian Petty, een makelaar bij Relocal Home Real Estate Services in Kennesaw, Ga., vlakbij Atlanta.
"Het nieuwe huis is veel opener en uitnodigender," zegt Petty.
Premie is betaalbaarder
Oudere huizen vereisen meer updating en reparaties en vervangingen van belangrijke onderdelen, wat duur kan zijn - Ryan Lambesis, Related Realty en L2 Properties in Chicago De premie voor nieuwbouwwoningen heeft in de loop der tijd geschommeld, zegt Rick Palacios, directeur onderzoek bij John Burns Real Estate Consulting, een adviesbureau voor de sector in Irvine, Californië.
Nieuwbouwwoningen kosten historisch gezien ongeveer 17 procent meer dan doorverkochte woningen, gebaseerd op nationale mediane prijsgegevens die teruggaan tot de jaren 1960.
Mediane prijzen zijn geen perfecte statistiek omdat ze worden beïnvloed door de mix van lager geprijsde en hoger geprijsde eigendommen en door de richting van de markt. Toch kunnen ze nuttige langetermijnindicatoren zijn.
De premie voor nieuwbouwwoningen was aanzienlijk hoger in de periode 2010-12 en piekte tot 40 procent in 2013, zegt Palacios. Sindsdien is de premie gedaald tot ongeveer 30 procent. Dat betekent dat nieuwbouwwoningen tegenwoordig minder duur zijn in vergelijking met bestaande woningen.
De piek was een anomalie, veroorzaakt door de post-recessie voorkeur van bouwers voor het bouwen van grotere woningen in topmarkten met hoge grondkosten. Bouwers kwamen ook tegemoet aan kopers die goed gepositioneerd waren om te kopen in een tijd waarin kredietverstrekkers strikte richtlijnen hadden voor leners. Intensivering van de overheidsvoorschriften en stijgende kosten voor bouwmaterialen en arbeid waren ook belangrijke factoren, legt Palacios uit.
De premie is deels gedaald omdat bouwers zijn begonnen met de bouw van kleinere woningen op verder afgelegen locaties en zich richten op kopers die mogelijk minder goed gekwalificeerd zijn om te kopen op een moment dat kredietverstrekkers zijn begonnen met het meer beschikbaar maken van hypothecaire financiering.
"Het verhaal is nu dat het eindelijk samendrukt, wat volgens ons een goede zaak is voor woningen," zegt Palacios.
Premie varieert per locatie
Lokale huizenmarkten zijn niet altijd een afspiegeling van nationale trends in onroerend goed. Bouwers, makelaars en kopers kunnen lokaal een nationale trend opmerken, maar deze kan anders aanvoelen in verschillende markten of verschillende gebieden binnen een markt.
Hoffman geeft Chicago als voorbeeld. Hij zegt dat hij de indruk heeft dat de premie in de stad is afgenomen en in de buitenwijken is toegenomen. Kopers die een verbouwing kunnen verdragen, kunnen goede deals vinden voor oudere huizen in de stad, terwijl de vraag naar gloednieuwe huizen in de buitenwijken is toegenomen.
"Consumenten hebben de gevolgen gezien van het betere deel van een decennium zonder veel nieuwbouw. Veel (recent gebouwde) huizen zijn een decennium dichter bij veroudering en de keuze is vrij dun in de wederverkoop," zegt hij.
Leeftijd en staat van het huis zijn van belang
Petty wijst naar Atlanta als voorbeeld. Hij zegt dat dat metrogebied "een grote boom heeft gekend in de jaren '80 en '90. Die huizen worden te oud om kopers aan te trekken en de voorzieningen in die buurten kunnen in verval zijn."
De gemiddelde woning in wederverkoop is 40 jaar oud.
Oudere huizen vereisen meer updating en reparaties en vervangingen van belangrijke onderdelen, wat duur kan zijn, zegt Ryan Lambesis, makelaar bij Related Realty en oprichtend partner van L2 Properties, een vastgoedontwikkelingsbedrijf in Chicago.
Al deze factoren beïnvloeden de prijspremie voor nieuwbouwwoningen.
Bij een nieuwbouwwoning zijn de reparatiekosten in de prijspremie inbegrepen en hebben kopers de bescherming van de garantie van de bouwer en fabrikanten.
"Nieuwbouw zal altijd duurder zijn," zegt Lambesis. "Er is een waarde die je vooraf betaalt om later niet (meer) te hoeven betalen."
Gezien de vele voordelen concludeert Petty: "Er is geen reden om niet naar een nieuwbouwwoning te gaan."