De keuken geordend en in stijl houden kan worden gezien als een klus, maar als de plaatsing van de items en de georganiseerde esthetiek eenmaal zijn afgestemd op jouw voorkeuren, kan het een plezier zijn. Het voorbereiden, koken en genieten van een zelfbereide maaltijd met vrienden en familie wordt nog leuker met een schone en opgeruimde keukenruimte.

Wanneer je een nieuw recept uitprobeert of in tijdnood bakt, is het vervelend en lastig om naar ingrediënten te zoeken onder stapels ongebruikte of over de datum zijnde goederen. Deze frustratie kan ontmoedigend werken en ertoe leiden dat huiseigenaren zich neerleggen bij het bezorgen van pizza in plaats van een gezellige avond met het gezin door te brengen met het samenstellen van hun eigen creatieve pizza's (en dat voor de helft van de prijs!).

Om dit te verhelpen en toekomstige tegenslagen door een opgestapelde voorraadkast te voorkomen, volgen hier enkele ideeën om je ingrediënten georganiseerd en klaar voor optimaal gebruik te houden.

Kruiden

Specerijen zijn het hoofdingrediënt van elk favoriet gerecht. Om ze effectief te gebruiken, is zichtbaarheid van je huidige voorraad van groot belang. Specerijen in een uniforme verpakking bewaren kan handig zijn bij het vergelijken van de hoeveelheden die je in voorraad hebt. Er zijn verschillende formaten en stijlen, waaronder een aantal die op je koelkast blijven plakken!

Binnenkant kastdeur

Om te voorkomen dat de deur van de koelkast vol raakt, kun je een magneetstrip op de achterkant van elke bak aanbrengen en een magneetbord aan de binnenkant van de deur van je kast of voorraadkast installeren. Sla de installatie van hardware over en kies voor een kleine ophangmogelijkheid over de deur voor een snellere oplossing.

Carrousel kruidenrek

Als de creatieve sappen beginnen te stromen, wil je waarschijnlijk dat je kruiden binnen handbereik zijn. Je kruiden netjes opbergen op het aanrecht kan een uitdaging zijn, en als je ze niet in de hand houdt, kan er gemorst worden. Een roterend kruidenrek biedt een veilige manier om kleine potjes binnen een afgebakend gebied te houden, terwijl je er met een simpele draaibeweging doorheen kunt bladeren.

Kruidenrek in lagen

Voor een georganiseerde zichtbaarheid in een keukenkastje kies je voor een vaste opstelling in de kast. Een trapsgewijs display, dat lijkt op een opstapje, biedt ruimte om je kruidenpotjes te stapelen zonder labels te blokkeren. Er zijn opties voor elke esthetiek, van kunststof tot bamboe tot staal.

Sorteren op categorie

Als je het belangrijk vindt dat spullen die vaak samen worden gebruikt dicht bij elkaar staan, plan dan op basis van plaatsing en groepering. Onthoud bij het kiezen van kasten of planken: uit het oog betekent uit het hart, en het kopen van onnodige vervangingen kost je meer geld en ruimte. Benut de ruimte die je hebt door veelgebruikte spullen vooraan te plaatsen en langere en weinig gebruikte spullenverder naar achteren.

Ten tweede, groepeer ingrediënten op gebruik. Denk aan specifieke maaltijden of algemene smaakcombinaties die populair zijn in je huis en zet de benodigde ingrediënten bij elkaar in de buurt. Dit verkleint de kans dat je meerdere producten neerhaalt wanneer je naar de bloempot grijpt die onhandig achter de spaghettinoedels, hete saus en een willekeurige pot augurken staat.

Manden

Manden zijn er in verschillende vormen, stijlen en maten, waardoor ze perfect zijn voor het organiseren van een voorraadkast. Rieten manden zorgen voor een natuurlijke look, terwijl plastic bakken en draadmanden een modern tintje geven zonder aan zichtbaarheid in te boeten. Om het nog makkelijker te maken, voeg je labels of kaartjes toe om de inhoud van elke mand gemakkelijk te identificeren.

Ruimtebespaarders

Hoge kasten met extra plankhoogte hebben baat bij hangrekken die onder de plank schuiven om platte spullen in op te bergen, zoals rijstpapier of dozen gedroogde pasta. Zo kun je de ruimte benutten zonder meerdere bussen te hoeven stapelen, en het is ook een oplossing voor kleine, willekeurig gevormde spullen.

Een ander vervelend opbergprobleem zijn blikjes. Door hun cilindrische vorm met rand kunnen ze niet goed gestapeld worden en als je ze op hun kant legt, bestaat het risico dat ze wegrollen. Gebruik antislipmatten of kijk eens naar een stapelbaar blikjesrek voor een gemakkelijke opbergoplossing.

Als je meer dan een paar kruiden wilt organiseren, gebruik dan een verstelbaar rekje dat je over de voorraaddeur kunt hangen of aan de muur kunt bevestigen. Met deze handige rekjes kun je alle voorraadartikelen in één oogopslag bekijken, maar je kunt ze ook makkelijk uit het zicht opbergen als je bezoek hebt.

Visueel opruimen

Ik hou absoluut van uniformiteit in een voorraadkast. Consolideer de ruimte door kartonnen dozen en plastic zakken te vervangen door afsluitbare potten. Dit creëert een gevoel van harmonie en is esthetisch aantrekkelijk om van te genieten, terwijl je handig kostbare ruimte bespaart.

Glazen potten

Afsluitbare, luchtdichte potten kunnen een briljante manier zijn om je persoonlijke stijl uit te drukken. Of dat nu een vintage look is of een landelijke boerderij vibe, er zijn veel concepten die bij je esthetiek passen. Voor een modernere look kies je glazen potten met houten deksels.

Voor kindersnacks zijn ouderwetse snoeppotten op een lagere plank een goed idee. Dit verkleint het risico dat kleine handjes per ongeluk de meelpot morsen of vingers in de suikerpot dippen.

Stapelbaar en decoratief

Een alternatief voor glazen potten (vooral als er veel kleine kinderen in huis zijn), zijn plastic voorraadbussen een uitstekende manier om ingrediënten georganiseerd te bewaren zonder aan duurzaamheid in te boeten. Denk aan de luchtdichte component, die belangrijk is om je voedsel lang vers te houden. Kies stijlen die stapelbaar en vaatwasmachinebestendig zijn en waar je makkelijk bij kunt.

Andere opties: een set roestvrijstalen voorraadbussen is perfect voor opslag op het aanrecht in een keuken met roestvrijstalen apparatuur of accenten. Voor een vleugje kleur in je voorraadkast fleuren blauwe of rode keramische voorraadbussen elke ruimte op.

Vind je esthetiek

Het netjes en georganiseerd houden van je voorraadkast geeft je keuken niet alleen een mooie stijl, maar zorgt er ook voor dat je meer tijd thuis doorbrengt met koken en eten. Gebruik ruimtebesparende opties zoals voorraadbussen en extra opbergrekken, zodat je minder tijd kwijt bent aan het zoeken naar ingrediënten en meer tijd overhoudt voor het maken van herinneringen!

Volg ons op sociale media voor meer organisatie-inspiratie!