Foto krediet: Chuttersnap van Unsplash

Met de huidige discussies over duurzame levensstijlen, de nadruk op hernieuwbare energie en de waarschuwingen voor de opwarming van de aarde, is de interesse in zonne-energiesystemen voor thuisgebruik nog nooit zo groot geweest. Tegelijkertijd zijn de kosten van zonnepanelen de afgelopen 10 jaar met naar schatting 70 procent gedaald. In 2008 bedroegen de kosten van een zonne-energiesysteem gemiddeld $8 per geproduceerde watt. In 2018 zijn de gemiddelde kosten gedaald tot $3,14 per watt.

"Toen ik 12 jaar geleden begon met het installeren van zonnepanelen," zegt Paul LaBarbera, eigenaar van Magitek Solar Solutions, Inc., een installateur van zonnepanelen met hoofdkantoor in Johnsburg, IL, "waren ze ruwweg $3,50 per watt voor alleen het paneel zelf. Nu doen we complete installaties die minder dan $3 per watt kosten en de premium panelen die we nu installeren produceren 355 watt per paneel."

Daarnaast zijn er ook verschillende federale, staats- en lokale belastingvoordelen, kortingen en financiële stimulansen voor zonne-energie beschikbaar. Dit alles maakt zonne-energiesystemen voor thuisgebruik - vergeef me de woordspeling - tot een zeer populair item.

PV-cellen en netmeters

Zonnepanelen zijn ongeveer 3 bij 5 meter groot en wegen ongeveer 40 pond. Arrays van meerdere panelen worden met paneelsteunen op je dak bevestigd en met elkaar verbonden. De grootte van het systeem hangt af van het energieverbruik van je huis en kan naar behoefte worden uitgebreid.

De meeste fotovoltaïsche (PV) systemen thuis zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en hebben een elektriciteitsmeter. Deze systemen sturen overtollige energie terug naar het elektriciteitsnet wanneer uw zonnesysteem meer energie opwekt dan u gebruikt en ontvangen energie van het elektriciteitsnet wanneer uw huis meer elektriciteit gebruikt dan uw systeem opwekt. Als vuistregel geldt dat een vierkante voet conventionele fotovoltaïsche panelen ingelijkmatig zonlicht levert 10 watt stroom op.

Maar niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde. De kosten van panelen kunnen variëren van $0,40 per tot $1,20 per watt, afhankelijk van de kwaliteit van het paneel en de productie, zegt LaBarbera. Er wordt ook gewerkt aan flexibele zonnepanelen van de tweede generatie en op inkt gebaseerde zonnepanelen van de derde generatie.

Een doorsnee zonnesysteem voor woningen moet 5 tot 10 kilowatt (kW) produceren. Met een zonnepaneel op het zuiden en 5 uur of meer zonlicht per dag moet 5 kW gelijkstroom (DC) 350 tot 850 kilowattuur (kWh) wisselstroom (AC) per maand produceren.

Een zonnesysteem plannen

Het ontwerpen van een residentieel fotovoltaïsch (PV) systeem kan een paar weken in beslag nemen, maar de installatie kan in een paar dagen worden gedaan. Idealiter ligt het geplande dakgebied zo dicht mogelijk bij het zuiden, heeft het een hellingshoek van ongeveer 30 graden en ligt het niet in de schaduw. Het is ook het beste als het dakbedekkingsmateriaal relatief nieuw is en bestaat uit asfalt shingles in plaats van dakpannen, leisteen of houten dakspanen.

Er is ongeveer 100 vierkante meter aan zonnepanelen nodig om een kilowatt aan elektriciteit te produceren. Zoals hieronder wordt aangegeven, produceert een doorsnee zonne-installatie voor woningen 5 tot 10 kW. De zonne-installatie op je dak zal dus ongeveer 500 tot 1.000 vierkante meter in beslag nemen.

Kosten en terugverdientijd

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm en hoeven alleen af en toe schoongeveegd te worden om sneeuw of bladeren te verwijderen. Panelen gaan meestal 25 tot 30 jaar mee en kunnen de waarde van je huis verhogen bij doorverkoop.

LaBarbera is voorzichtig met het geven van specifieke cijfers over de doorverkoopwaarde van huizen die zijn uitgerust met zonne-energie.

Dergelijke cijfers zijn subjectief en zeer sterk afhankelijk van de regio, zegt hij. "Begin 2017 waren er slechts ongeveer 1.200 residentiële zonne-installaties in Illinois," merkt hij op. "Betrouwbare gegevens over doorverkoop zijn nog niet beschikbaar. Maar er zijn wel solide gegevens in Californië. Sommige rapporten tonen aan dat de doorverkoopwaarde van zonne-energie kan oplopen tot 97 procent van de geïnstalleerde kosten van een zonnesysteem."

De kosten van een zonne-energiesysteem voor thuisgebruik hangen natuurlijk af van de grootte van het systeem en de hoeveelheid stroom die het moet produceren om aan je behoeften te voldoen. In 2018 betaalden huiseigenaren meestal $3,14 per watt elektriciteit die door een PV-systeem werd geproduceerd. Meestal moeten zonne-energiesystemen voor thuisgebruik ten minste 5 tot 6 kW stroom produceren. De kosten van deze systemen voor thuisgebruik zouden dus $15.700 tot $18.840 bedragen vóór credits, kortingen of andere voordelen.financiële prikkels.

LaBarbera merkt op dat er vaak een iets grotere installatie nodig is. "De $3,14 per watt is ongeveer juist voor geïnstalleerde watt," zegt hij. "De gemiddelde grootte van het huis waarop we zonnepanelen installeren in Illinois is 2.400 vierkante voet. Deze systemen produceren tussen de 7 en 10 kW. Je vermenigvuldigt dit met de systeemgrootte. Dus met een omvormer van 7,6 kW of een systeemgrootte van 7.600 watt maal $3,14 zit je ongeveer op de $23.000 voor de installatie van zonnepanelen in Illinois.tot $24.000."

Hoeveel een zonnesysteem zal besparen op de energierekening hangt af van de hoeveelheid zon en sneeuw die je locatie ontvangt. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat je systeem alle energiekosten van je huis zal compenseren, kan het de energierekening van je huis met gemak met tweederde tot driekwart verlagen. LaBarbera schat dat om "netto nul" te bereiken in Illinois (d.w.z. een zonnesysteem dat de noodzaak om energie van het nutsbedrijf te kopen elimineert)heb je een optimaal op het zuiden gericht zonnesysteem nodig met een grootte "rond de 7,5 kilowattuur".

Hoe snel zullen de besparingen op de elektriciteitsrekening de kosten van je zonne-energiesysteem dekken? Overheidspremies niet meegerekend, varieert het "break-even"-punt in het hele land van 5 tot 10 jaar. Met een dak op het zuiden, zegt LaBarbera, zou de terugverdientijd 7 jaar of minder moeten zijn - een zeer gunstig rendement op investering of ROI.